Siófoki helyi járat

A siófoki helyi üzemnek hét autóbusza van: négy IK415, kettő IK E94 és egy Nabi Optare Solo, ez utóbbi alacsonypadlós. Az Ikarusok a 90-es évek második felében kerültek ide, a Nabi 2005 körül.

Előttük Volán-sárga Ik260-asok jártak, mindenféle reklámmal az oldalukon; volt ráncajtós is emlékeim szerint.

A vonaljegy a buszvezetőnél kapható (EMKE rendszerű gépi jegy), a bérlet elektromos chipkártya alapú: a pénztárban lefotóznak, beadják az adataidat a gépbe és kinyomtatják a kártyát J

Siófokon nyolc vonal van, ami igazából hat, majd leírom, miért.

1-es: Buszállomásról indul, megkerüli a vasútállomást, és a hangulatos Erkel utcán keresztül éri el az ezüstparti nyaralóövezetet. A végállomása a Balatonszéplak alsó vasútállomásnál van. Főleg IK415 jár.

2-es: Buszállomásról indul, és az aranyparti nyaralóövezetet járja végig. Végálomása a szabadisóstói vasútállomás környékén van. Télen a Nabi a törzskocsi, nyáron inkább a 415-ösök járnak.

3-as: Buszállomásról indul, és a Bajcsy Zs. utcán éri el az ipartelepet. A végállomás a Volán-telep előtt van. Nem a garázsba ki-be álló kocsikkal adják ki, hanem helyi kocsival, ált. 415-össel. Csak munkanapokon van néhány járat. Egy ideig a balatonszabadi buszok is közlekedtek 3-as helyiként.

4-es, 14-es: A buszállomásról a 7-es és 65-ös főúton a kiliti városrészbe megy, a két járat között az a különbség, hogy ellentétes irányban járják végig a kiliti óriáshurkot. Nagy forgalmú járat, az E94-esek legfőbb terepe.

5-ös, 7-es: A somogyfoki 5-ös rövid önálló szakasza miatt gyakorlatilag a töreki 7-es járatba olvadt bele; még így is nagyon ritkán járnak. Buszállomásról indulva Bláthy Ottó utcai és somogyfoki kitérővel a 7-es úton közelíti meg a hangulatos Töreki-pusztát. Csak munkanapokon közlekednek. Iskolanap reggel az 5-ös és a 7-es külön közlekedik, helyközi kocsikkal. Iskolaszünetben délután is van egy 5-ös járat, a csak iskolanapi 7-es helyett. Van egy 1-es járat is, ami bemegy Törekibe és Somogyfokra, ellég bonyolult a dolog. A 7-es vonal kétségkívül a város leghangulatosabb vonala. Ik. 415-tel van kiadva.

6-os: Buszállomásról indulva a 7-es úton megy egy kicsit, majd felkanyarodik a foki-hegyi családi házas övezetbe, később különféle lakótelepeket is érint. A 7-es úton megy vissza a központba.Mivel útvonala mellett több iskola van, az iskolás forgalom erős, hétvégén alig van járat. Mindhárom busztípus előfordul a vonalon.

TESCO: Nyáron közlekedik, a 6-os vonalat érinti a járat, majd a 65-ös úton kimegy a Tesco-ba.

S6301366